Eerste Wintertelling Vogelatlas gereed

De eerste wintertelling voor de vogelatlas zit erop. Gedurende 3 jaar worden de winter- en zomervogels in kaart gebracht door vogelliefhebbers olv het Sovon. Ook IVN Wijhe Olst neemt deel aan deze tellingen door blok 27-36 te tellen. Voor de telmethode is Nederland opAtlasblok 27-36gedeeld in km-blokken, welke 5 bij 5 kilometer groot zijn. Dit blok is onderverdeeld in blokken van 1 bij 1 kilometer, waarvan er 8 (gouden grid) elke periode 1 uur geteld worden. Aan de hand van lijsten worden soorten genoteerd of ingetekend op kaart. De winter is verdeeld in 2 periodes, van 1 december tot 15 januari en van 15 januari tot 28 februari.

In totaal is er ongeveer 35-40 uur geteld en zijn er 69 soorten waargenomen. Door het werk te verdelen onder 5 personen valt de werkdruk reuze mee, het is een leuke tijdbesteding en door op deze manier naar vogels te kijken leer je je telgebied goed kennen. Onze groep is benieuwd naar de tellingen in het broedseizoen, welke vanaf 1 april van start gaan.

Voor volgend seizoen zouden wij graag nog een blok erbij willen doen. Hiervoor zoeken we nog 1 a 2 mensen die mee zouden willen helpen. Enige basis kennis van vogels is wel een vereiste. Meer informatie over de vogelatlas tellingen kun je vinden op www.vogelatlas.nl.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.