Hoe reageren vogels op het late voorjaar?

Deze week werd door de werkgroep Weidevogelbescherming van het IVN Wijhe Olst het eerste kievitsei van Overijssel gevonden. De late start van het voorjaar lijken de kieviten niet te beletten met de start van het broedseizoen. Maar

Luud Steen van werkgroep Weidevogelbescherming vindt eerste kievitsei Overijssel

Luud Steen van werkgroep Weidevogelbescherming vindt eerste kievitsei Overijssel

is dit werkelijk zo? Wie de weilanden en de IJssel rond Wijhe bekijkt ziet nog opvallend veel weidevogels in groepen zitten. De vraag is hoe zij hun kost bij elkaar scharrelen in halfbevroren grond waar het bodemleven schaars moet zijn door de aanhoudende kou. En welk effect heeft dit voedselgebrek op de broedresultaten voor deze soorten?

Voor andere vogels biedt de kou misschien weer voordelen. Sommige trekvogels zijn de afgelopen jaren niet in staat geweest om eerder terug te keren vanuit hun winterverblijf in Afrika, ondanks de vroegere start van het voorjaar.  Soorten als de mooie bonte vliegenvanger missen hierdoor de piek in insecten rijkdom door hun late aankomst. En die hebben zij hard nodig voor het grootbrengen van hun jongen. Hopelijk kunnen zij er een goed jaar van maken. In de Heemtuin in Wijhe broed al jaren een bonte vliegenvanger en wij wensen hem veel jongen toe dit jaar.

En dan zijn er nog de soorten die wel wachten op het weer. Een goed voorbeeld hiervan is de Tjiftjaf. Dit is een echte voorbode van de lente. Normaal vindt er een invasie van Tjiftjaffen plaats als het mooier weer wordt. Nu schijnen ze nog massaal te wachten in Zuid-Europa. Dus hou ze goed in gaten, misschien zijn zij het echte voorteken dat de lente gaat beginnen!

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.