Boomvalken kijken in Wijhe!

De leden van de roofvogelwerkgroep van het IVN Wijhe Olst hebben een bijzondere band met de boomvalk. Het heeft een aantal jaren geduurd voordat wij de nestplekken gevonden hadden en ieder jaar is het weer spannend of we ze vinden.

Boomvalk in vlucht door Annemiek Leusink

Boomvalk in vlucht door Annemiek Leusink

Een boomvalk zie je namelijk niet elke dag, maar wanneer je er oog voor hebt zie je ze geregeld voorbij komen. De eerste boomvalken zijn inmiddels gesignaleerd en wil je er eentje zien, dan zou je de komende dagen tussen 12.00 en 15.00 uur eens moeten gaan kijken bij de Weg Wechterholt bij de Elshof. Een paar honderd meter noordelijk vanaf de kruising met Hagenvoorde zie je ze daar elke dag jagen. Annemiek Leusink, lid van onze roofvogelwerkgroep, spendeert elk jaar vele uren in het veld om de roofvogels te inventariseren. Zij wist deze geweldige foto’s te maken waarop je deze schitterende vogel van dichtbij kunt bekijken.

Boomvalk met libelle door Annemiek Leusink. Hun dieet bestaat voornamelijk van grote insecten zoals vlinders, libellen maar jonge vogels lusten ze graag.

Boomvalk met libelle door Annemiek Leusink.
Hun dieet bestaat voornamelijk van grote insecten zoals vlinders, libellen maar jonge vogels lusten ze graag.

Gedurende de winter blijven ze in Afrika en eind april zijn ze terug in Nederland. Zoals de naam vermeld broeden ze over het algemeen in bomen. Ze maken geen eigen nest maar gebruiken oude kraaiennesten. Tegenwoordig maken ze tevens graag gebruik van hoogspanningsmasten. We zijn dan ook erg benieuwd of ze terugkeren naar de hoogspanningmasten aan de Boerlestraat en aan de Holstweg in Wijhe

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.