Vogels kijken met IJsselnatuurkids

Woensdag 15 mei was het onderwerp Vogels. Helaas was er een lage opkomst, maar met de mededeling dat je met minder kinderen misschien wel meer vogels zag was die teleurstelling weggenomen bij de kinderen.  En dat werd later waargemaakt!

Het eerste uur zijn we binnen geweest en hebben we een spel gespeeld. Zijne, Roy, Lynn en Tim schreven hun favoriete vogel op een blaadje, waarbij de anderen niet mochten weten welke vogel ze opschreven. De anderen moesten vervolgens raden welke vogel zij opgeschreven hadden waarbij vragen alleen met ja of nee beantwoord moesten worden. gele kwikstaartDit was een leuk spel waarbij er leuke vogels op papier stonden. Ook Dolf en ik deden mee en het spel bleek nog wel moeilijker dan gedacht. De boomkruiper van Lynn wisten we zelfs niet te raden.  En de valkparkiet die Tim thuis in de volière heeft zitten was ook een moeilijke.

Daarna hebben we nog wat verschillende veren laten zien van vogels. Onder andere van een sperwer die net als mensen verschillende “vingers” heeft. Die van een kerkuil, waarbij de weerhaakjes in de veer goed te zien waren. Door deze weerhaakjes is de kerkuil in staat om ‘s nachts heel stil te vliegen. En er waren vleugels van gierzwaluw, waarbij je goed kon zien hoe mooi gestroomlijnd deze waren.

Daarna zijn we naar buiten gegaan. We hadden allemaal een verrekijker mee en een grote telescoop zodat we vogels goed van dichtbij konden bekijken.  Op de plas bij het Infocentrum vlogen 2 mooie visdiefjes rond en de gierzwaluwen waren bezig om insecten te vangen. Even verderop zat een zwaan te broeden en had een meerkoet net jonkies gekregen. De rode donsveertjes bovenop hun hoofd konden we goed zien met de telescoop.

Op het stuk landbouwgrond naast het infocentrum waren 2 kieviten aan het baltsen. Hier waren we naar aan het kijken toen ons oog viel op een bijzondere mooie vogel, de gele kwikstaart. Het mannetje liet zich goed bekijken en Roy wist wat mooie foto’s te maken door de telescoop heen.

En tot slot hadden we nog een bijzondere ontdekking gedaan. Zijne, wiens grote liefde roofvogels zijn, ontdekte hoog in de lucht een rode wouwroofvogel. In eerste instantie dachten we aan een buizerd, maar toen we de verrekijker pakten zagen we toch duidelijk een gevorkte staart. Duidelijk het kenmerk van een wouw, in dit geval een rode wouw. Erg bijzonder omdat deze vogel tot voor kort niet broedde in Nederland. Wie weet komt hij wel in de Duursche Waarden broedden?

Na afloop hebben we nog even wat gedronken en al met al kijken we terug op een leuke en boeiende middag.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.