Eerste broedgeval blauwborst in Gemeente Olst-Wijhe

Afgelopen zomer werden wij blij verrast met een aantal foto’s van een blauwborst in Olst. Niet alleen is dit een bijzonder mooie vogel om te zien, maar hij werd tevens gefotografeerd door een van onze IVN leden

Vrouwtje Blauwborst Foto: Elisabeth Botterweg

met insecten in zijn bek, een duidelijke indicatie dat hij een nest jongen aan het grootbrengen is. Voor zover bekend is dit het eerste broedgeval van deze bijzondere vogel in de Gemeente Olst-Wijhe.

De blauwborst kenmerk zich, zoals zijn naam dat aangeeft, door een fel blauwe borst. Het is een bijna tropische verschijning die zich ook nog eens graag laat horen. In het voorjaar zingt hij luid en melodieus om zijn territorium af te bakenen, hierbij vliegt hij op om elders met zijn gespreide rood/zwarte staart neer te strijken. Zelfs voor doorgewinterde vogelaars blijft een ontmoeting met een blauwborst bijzonder.

Begin jaren zeventig telde Nederland zo’n 1000 paartjes blauwborst en de afgelopen jaren is de soort sterk in aantal toegenomen.

Alleen gedurende de zomer zien we de blauwborst in Nederland. Zijn voedsel bestaat uit insecten, slakken, spinnen en in het najaar ook bessen. Wij hopen volgend jaar wederom te genieten van deze prachtige vogel in onze uiterwaarden.In de grafiek hiernaast zie je de trendlijn van deze vogel ten opzichte van 1990-2000, toen er rond de 9.000 – 11.000 vogels in Nederland verbleven. De blauwborst verblijft in moerassen of daarop lijkende gebieden met moerasbos, zoals de uiterwaarden langs grote rivieren. Hij heeft dankbaar gebruik gemaakt van de ontwikkelingen en aanleg van moerasnatuur en bossen in bijvoorbeeld de Randmeren, Oostvaarderplassen en het Lauwersmeergebied.

Mannetje Blauwborst

Blijkbaar is de natuurontwikkeling in de uiterwaarden in de IJssel hem ook goed bevallen. Vroeger stond hij op de rode lijst, maar daar is hij inmiddels vanaf gehaald omdat het zo goed met deze vogel gaat. Daarmee gaat deze vogelsoort tegen de trend in, in vergelijking met de algehele vogelstand.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.