Lezing Gierzwaluwen op 15 februari in Raalte

Lezing over gierzwaluwen op vrijdag 15 februari 2013 om 19.30 uur in het Annahuis aan de Plas in Raalte

Ziet ù ze al  vliegen boven Raalte? Daarvoor is het nog te vroeg……

Begin mei verschijnen de donkere, sikkelvormige silhouetten van de gierzwaluwen aan de hemel. Ze komen dan terug van hun winterverblijf in Afrika, ten zuiden van de evenaar.
De gierzwaluw brengt bijna z’n hele leven vliegend door en alleen om te broeden zoeken ze de nestplek van de vorige jaren weer op. Na een tocht van 7000 kilometer arriveren de eerste vogels. Dit zijn meestal de mannetjes die al eerder hebben gebroed; na enkele dagen komen ook de vrouwtjes aan. De Apus apus zoals wetenschappers hem noemen vangt in het broedseizoen 20.000 insecten per dag voor zichzelf en de jongen. Helaas zijn door  sloop en renovatie van oude stadswijken, en door betere isolatie het aantal nestplekken gehalveerd. Met het plaatsen van nestkasten wordt nu geprobeerd de vogel te behouden, ook voor Raalte.

IVN Raalte organiseert deze lezing over gierzwaluwen. De avond wordt verzorgd door Ronald Boerkamp van IVN Olst-Wijhe. Hij deed 5 jaar onderzoek in zijn gemeente en weet boeiend te vertellen over deze bijzondere vogel.

Entree: € 3.50 inclusief een kopje koffie of thee

 

 

Dit bericht is geplaatst in Gierzwaluwen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>