Enkweg kolonie resultaten

Hierbij een overzicht van de kolonie in de Enkweg. In 2007 waren 5 a 6 paartjes gierzwaluw. We zijn toen begonnen met het plaatsen van nestkasten en nestpannen. De gierzwaluw volgt langzaam maar inmiddels is de kolonie gegroeid naar 19 paartjes.

In 2013 lijkt er een kleine stabilisatie van de kolonie plaats te vinden, terwijl er toch meer dan voldoende plekken zijn. Het is interessant om te kijken hoe zich dat de komende jaren gaat ontwikkelen.

3 Reacties op Enkweg kolonie resultaten

 1. Jaap Langenbach schreef:

  Wat wordt bedoeld met “getelde invlieggaten” ? hett otaal aantal aanwezige kasten en pannen ? Of andere natuurlijke invliegopeningen waar men vogels naar binnen heeft zien gaan ?
  Hoe is het totaal aantal paartjes geschat ? Maximaal aantal vogels wat tegelijk wordt gezien door twee ? Of een bepaald percentage daarvan ? (om zoekvogels niet mee te tellen)
  En wordtenmet “bezette kunstnesten” alle openingen bedoeld waar ooit een vogel naar binnen is gegaan ? Dus ook 1e jaarsbezettingen zonder broeden ?

  • Ronald Boerkamp schreef:

   Dag Jaap,
   Bij deze even wat toelichting:
   - getelde invlieggaten zijn plekken waar gierzwaluwen in vliegen zowel ‘natuurlijk’ als kunstmatig
   - aantal paartjes = invlieggaten + kolonieschatting middels groepsvluchten conform richtlijnen GBN.
   - Bezette kunstnesten. Risico is inderdaad de eerste jaarsbezetting. Gelukkig hangen de nesten in de enkweg laag en kun je de jongen horen als ze groter zijn. En ik woon er zelf dus besteed er nogal wat tijd aan.

 2. Jaap Langenbach schreef:

  Bedankt Ronald,
  Ik wil van zo veel mogelijk nestkolonies de getallen op een rij zien te krijgen en zo ontdekken hoe de bezetting van een nestkastenkolonie zich ontwikkelt.
  In de tabel van de Enkweg ontbreken de getallen op de y-as.
  Zou je me per jaar de cijfers (dus aantal beschikbare kasten / pannen en aantal bezet) in een tabelletje kunnen bezorgen? Liefst gesplitst naar groepen die dicht bij elkaar hangen/liggen.
  Wil je het mailen naar jaaplangenbach@ziggo.nl Jouw mailadres heb ik niet meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>