Putter

De putter is een van de mooiste vogels van ons dorp. Hij is veelvuldig aanwezig, maar de meeste mensen zullen hem niet direct opmerken. Pas met een verrekijker zie je zijn geweldige rode masker en zijn vel gele strepen op de vleugels. De putter is een vogel die putter nestjegraag broed in de randen van ons dorp, gebruik makend van onze struiken of bol esdoorn en katalpa’s. Bijgaande foto laat een nest van de putter zien vlak voor een huis in de Enkweg.

De putter profiteert van de natuurontwikkeling rond de IJssel die de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden en in het buitengebied kom je regelmatig putters tegen. De putter wordt in de volksmond vaak distelvink genoemd. Klassiek tref je hem in de herfst aan op distels, waar hij de zaden van de distels een voor een plukt. Waar je elk najaar een hele groep putters aan kan treffen is op het “wilde veldje” bij de spoorwegtunnel. Hier staat chichorie, knoopkruid en distels. Al een aantal jaren komen hier in de herfst en winter een groep van 50 tot 100 putters voor.

Een andere geweldige plant waar de putter op af komt is een kaardebol. Deze tweejarige plant behoudt gedurende de winter zijn zaden en trekt veel putters aan. Maar ook zonnehoed en bessen zullen zijn aandacht trekken.