Enkweg Kolonie Gierzwaluwen

Project Enkweg 2007

Met financiële steun van de gemeente Olst-Wijhe zijn er speciale vogelpannen geplaatst op 5 verschillende woningen in de Enkweg. Hiermee hoopt de werkgroep extra nestgelegenheid te creëren voor een kleine kolonie gierzwaluwen van 4 a 5 paar en deze te laten groeien. Na 3 jaar zijn in 2009 de eerste gierzwaluwen gesignaleerd die gebruikt maken van deze pannen.

In 2010 hebben er minimaal 5 paartjes Gierzwaluwen gebruik gemaakt van de speciale pannen. Tevens is het aantal actieve gierzwaluwen opmerkelijk toegenomen. Daar waar je in 2005 hooguit 4 tot 6 gierzwaluwen rond zag vliegen, liepen de aantallen bij mooi zomers weer nu op tot 15 a 20. Hier zitten naar alle waarschijnlijk ook veel vrijgezellen bij.

Tevens is de betrokkenheid van de buurt erg leuk. Bewoners die van plan waren hun dak te renoveren en daarmee minimaal 1 nestplek van de Gierzwaluw zouden vernietigen, waren bereid om 4 nestkasten te plaatsen. Reeds het eerste jaar werd hierop ingevlogen.

Bij de resultaten pagina zie je hoeveel nestplekken de bewoners van de enkweg gecreëerd hebben en hoe de kolonie langzaam groeit.